Huurders dupe malafide Vestia

Bron: Marieke van Essen, de Telegraaf 26 september 2012

Tientallen bewoners van de Delftse Bomenwijk staan binnenkort op straat vanwege de financiele malaise bij woningcorporatie Vestia. De onlangs in opspraak geraakte verhuurder wil hun sloopwoningen opknappen en zo snel mogelijk voor meer geld doorverhuren aan woningzoekenden die op de wachtlijst staan. De gedupeerde bewoners zijn ten einde raad.

“Dit valt ons heel rauw op het dak. Op 10 december staan we letterlijk buiten”, verzucht Eva Schepers, die sinds mei samen met haar vriend Paul Mook-hoek in de Wilgenlaan woont. “Wij zijn starters en het kan nog maanden duren voordat we in aanmerking komen voor een andere woning. Om die reden zitten we binnenkort met ons huurcontract bij het juridisch loket om te bekijken of Vestia ons zomaar midden in de winter op de stoep kan zetten.”

Ook Kees Perquin en zijn vriendin moeten het veld ruimen. De twee studenten, die voor 220 euro per maand tijdelijk een duplexwoning aan de Esdoornlaan huren, vinden het onbegrijpelijk dat ze niet in aanmerking komen voor een verlenging van het huurcontract nu blijkt dat Vestia geen geld heeft voor sloop en nieuwbouw. “In juni 2013 moeten we weg, terwijl het voor ons geen enkel probleem is om 25 procent extra huur te betalen”, aldus de Delftenaar.

Het ‘bottebijlbeleid’ van Vestia is oppositiepartij Onafhankelijk Delft volledig in het verkeerde keelgat geschoten. “Vestia is opgeblazen door een directeur die alleen maar naar zijn eigen portemonnee kijkt”, zegt raadslid Martin Stoelinga met een sneer. “Terwijl de huurders in achterstandswijken zich scheel betalen om ervoor te zorgen dat zijn door malversaties aangevreten woningbouwbastion nog enigszins overeind kan blijven, zit deze man op Bonaire in zijn luxe villa met twee zwembaden en uitzicht op zee. Het is werkelijk stuitend en bovendien slecht voor Delft.”

Voorrang
Vestia zegt in een reactie dat de bewoners, die met het oog op de leegstandswet een tijdelijk contract hebben, wisten wat hen boven het hoofd hing. “Als we hen voorrang geven, moeten veel woningzoekenden op de wachtlijst blijven staan. In Haaglanden werkt het nu eenmaal zo dat degene die het langste staat ingeschreven, als eerste aan bod is. En dat is ook het meest rechtvaardig”, zegt een woordvoerster. Dat de bewoners het gevoel hebben de dupe te zijn geworden van financiele problemen die niet door hen zelf zijn veroorzaakt, snapt de zegsvrouw. “Het is een beetje flauw om te zeggen, maar ik zit ook op die blaren.” Vestia dreigde dit voorjaar failliet te gaan. Met een noodlening van ruim 1,5 miljard euro kon dat maar net worden voorkomen. Gemeenten in de Haagse regie, waar Vestia veel bezit heeft, zien door de problemen bij de woningcorporatie de ontwikkeling van krachtwijken tot stilstand komen en vrezen daardoor voor de veiligheid en leefbaarheid.