Open die kerken!

kerken-od
Parkeerbeleid een opfriscursus “”Hoe ben ik een gastheer voor de stad Delft”” gratis parkeren!! Op zondag!! Pollers bij het oud ijzer!!

Pakweg vijftig jaar geleden waren toeristen nog welkom in Delft. De inzittenden van elke auto met een andere dan een blauwe kentekenplaat werden benaderd door scholieren, waaronder ikzelf, die met de toeristen een wandeling langs de historische highlights van Delft maakten. Er was in die tijd veel te zien en veel toeristen legden dan ook in Delft aan. De enkeling die anno 2013 het lef heeft de auto te stallen in Delft beleeft niet echt veel plezier aan het bezoek. Gemeentelijk beleid zorgt er voor dat de musea bijna allemaal verdwenen zijn uit de stad. De plaatselijke winkeliers hebben een prachtig initiatief genomen om op zondagen de tent open te houden. Geweldig plan, maar toen ik zondag een toertje door de stad maakte bleek slechts vijfentwintig procent van de voordeuren tussen de geveltjes open te staan. Bovendien zou je op zondag verwachten dat in elk geval de kerken,en het stadhuis open zouden zijn. Een kwartiertje op de Markt leerde mij dat maar liefst veertien mensen aan de deur van de Nieuwe Kerk voelden om te kijken of die open was. Maar niks van dat alles, juist op zondag is het Godshuis hermetisch afgesloten.

Als we de buitenlandse en binnenlandse toeristen willen laten zien dat ze welkom zijn dan moeten we ze op zondag, in het kader van het door wethouder Junius zo uitbundig geprezen gastvrije parkeerbeleid, de gelegenheid geven de auto gratis weg te zetten binnen de stadsgrenzen. Bovendien moet in het kader van tussen de geveltjes maximaal vijfentwintig procent van de winkels gesloten zijn, zodat de toeristen een tijdje bij de Delftse middenstand kunnen vertoeven. En als laatste, juist op de dag des Heren moeten alle Godshuizen de deuren uiteraard uitnodigend wagenwijd open hebben staan, zodat de toerist zich aan de prachtige kerken kan vergapen. In ieder geval binnen de toeristen maanden. Helaas er zijn niet zoveel musea die met oma en opa en de kleinkinderenbezocht kunnen worden. Dood en dood zonde.

Martin Stoelinga
Onafhankelijk Delft