‘Heel Delft mag weten wat me die Gondelaffaire aan advocatenrekeningen heeft gekost. Het is te gek voor woorden!’

Martin Stoelinga hoort wel tien keer per week de vraag: ‘Waarom eis jij schadevergoeding van de Gemeente Delft? Dat gaat de belastingbetaler geld kosten. Het is toch jouw probleem, die hele Gondelaffaire!?’ En steeds moet hij uitleggen dat niet HIJ maar de GEMEENTE DELFT indertijd is begonnen met rechtszaken tegen HEM; een volksvertegenwoordiger die een misstand aan de kaak stelde en daar al sinds 2005 door wordt achtervolgd. Sinds hij door de Hoge Raad in het gelijk werd gesteld, probeert hij financiële genoegdoening te krijgen. Mag het, alsjeblieft..? Maar het is nog steeds niet geregeld…

 

‘Ik ben het zo zat om me steeds te moeten verdedigen voor iets waar ik eigenlijk part noch deel aan heb. De rechtszaken die Baljé op aandringen van de Gemeente Delft tegen mij ging voeren, hebben me alleen al aan advocatenrekeningen bijna 450.000 euro gekost. Ik heb meer dan 800 facturen gekregen, niet te geloven! Als de Gemeente Delft, met Bas Verkerk voorop, toen de zaak op een fatsoenlijke manier had begeleid, was het nooit zo ver gekomen. Ze wilden me voor altijd het zwijgen opleggen, maar ik heb nooit opgegeven. Het kan toch niet zo zijn dat je als BEEDIGD gemeenteraadslid je mening niet mag geven als je iets fouts op het spoor bent?’

Waarschuwing

Die discussie is inmiddels achter de rug. Stoelinga mocht zeggen wat hij zei en kwam na heel lang touwtrekken als ‘winnaar’ uit de strijd. ‘Nou ja, winnaar!? Je wilt niet weten wat het met mij en mijn gezin heeft gedaan. Dwangsommen, deurwaarders op de stoep, het onrecht. Vooral het onrecht. Ik kan nog steeds ongelofelijk kwaad worden als ik eraan denk wat ze me hebben aangedaan. Dat is niet in geld uit te drukken. En dat geldt ook voor het feit dat ik door een beslag van 1,4 miljoen euro op al mijn bezittingen jarenlang feitelijk niets heb kunnen ondernemen. Ik ga daar maar geen berekening van maken, want dan zou je schrikken.’

Wat Martin Stoelinga vooral belangrijk vindt, is dat huidige en toekomstige gemeenteraadsleden beter worden beschermd. ‘Je denkt dat je in een democratie leeft, maar ik weet wel beter. De Gondelaffaire is het beste voorbeeld dat je als gemeenteraadslid vogelvrij bent, als je tegen ‘hogere machten’ vecht. Ik ga er voor pleiten om op landelijk niveau een verzekering te laten invoeren tegen dit soort wantoestanden. Je moet toch als volksvertegenwoordiger kunnen opkomen voor de belangen van het volk, wat krijgen we nou!’

 

Totale kosten:

• Advocaatkosten Kennedy van der Laan procedures Baljé en verschotten. Maar liefst 811 facturen in totaal à 329.942 euro.
• Advocaat kosten mr. Duijsens 88.438 euro.
• Advocaatkosten Van Meurs 36.287 euro.
• Verlies n.a.v. gedwongen verkoop aandelen Kresto S.p.o.l. 109.000 euro.
• Verlies n.a.v. gedwongen verkoop onroerendgoed 234.452 euro.
• Onterecht geëxecuteerde dwangsommen 60.000 euro.
• Heffing fiscus vanwege gedwongen uitkering lijfrentepolis 55.000 euro.
• Immateriële schade Stoelinga 200.000 euro.
• Immateriële schade vennootschappen 24.000 euro.
Totaal: 1.137.119 euro.