HOE LEG JE DIT AAN DE BURGER UIT? OVERGENOMEN UIT DELFTSE POST

Delftse Post

  • 05 jun 2013

Door: Willem Van Altena

DELFT – De Gondelaffaire is voorbij. Na acht jaar juridisch gesteggel heeft de gemeente Delft 390.000 euro aangeboden aan Martin Stoelinga als tegemoetkoming in de door hem -de klokkenluider in dit verhaal- geleden schade. Stoelinga heeft besloten het schikkingsvoorstel te accepteren. Nu is het zaak om de politieke verhoudingen in Delft te herstellen, hoopt het college. Maar of dat ook gaat gebeuren…
Alle hoofdrolspelers bij elkaar: Martin Stoelinga, Christiaan Baljé en Bas Verkerk. Inzet: een onschuldig boottochtje in de gondel waar het allemaal om begon, met restaurateur Salvatore Daga.

Alle hoofdrolspelers bij elkaar: Martin
Stoelinga, Christiaan Baljé en Bas
Verkerk. Inzet: een onschuldig
boottochtje in de gondel waar het
allemaal om begon, met restaurateur
Salvatore Daga.
Foto: Archief

“In overleg met mijn advocaat Jens van den Brink en mijn vrouw Betty heb ik besloten de uitkomst van de mediation te aanvaarden”, vertelt Martin Stoelinga, maar écht blij is hij niet. “Natuurlijk is 390.000 euro veel geld. Maar ik heb veel en veel meer schade door die Gondelaffaire geleden dan deze afkoopsom. En daar komt de immateriële schade bij. Ik ga enkel en alleen akkoord, omdat de ellende die mijn gezin en ik al acht jaar doormaken móet stoppen. Daarom hebben we – erg veel – water bij de wijn gedaan.”
Of de politieke verhoudingen nu gerepareerd zullen worden is maar de vraag. Stoelinga is verbitterd: “Wat mij betreft is dit toch weer een voorbeeld van politieke arrogantie. Hoe kun je je onschuldig en niet verantwoordelijk voelen, als keihard op papier staat dat je (Verkerk) onzorgvuldig hebt gehandeld? Hoe leg je dat aan de burgers uit? Je hebt nergens schuld aan, maar je betaalt wel 390.000 euro schadevergoeding. Overal gaan buurthuizen dicht omdat het geld op is, ouderen krijgen steeds minder zorg. En dan gaat de gemeente ‘zomaar’ 390.000 euro aan mij betalen?”
Strijdlustig kijkt Martin Stoelinga vooruit naar maart 2014, als er weer gemeenteraadsverkiezingen zijn. “Ik ga een boek schrijven over de Gondelaffaire, waarin nog één keer heel goed op een rijtje komt hoe het zit. En wat je als gemeenteraadslid van Delft kan overkomen, als je een misstand aan de kaak stelt, en de gevestigde partijen je daarvoor een kopje kleiner willen maken. Nederland is wat dat betreft niks anders dan een bananenrepubliek.”

Delftse Post

COMMENTAAR :

Acht jaar duurde de Gondelaffaire, die nooit ging over of een wethouder corrupt was, maar altijd over of een raadslid die dat meende te constateren daar wat van mocht zeggen. Ja, dat mag, oordeelde eindelijk de Raad van State. Stoelinga deed wat hij als raadslid mocht, zelfs móest doen toen hij de homevideo van Salvatore Daga onder ogen kreeg. Burgemeester Verkerk betuigde met tranen in de ogen spijt en drukte Stoelinga’s hand, eind 2012. De wonden konden helen. Pleister erop, klaar!

Maar als je dan ziet dat er vervolgens een schikking aangeboden is die ongeveer een derde van Stoelinga’s werkelijke schade dekt, vraag je je ook af of de wond niet te snel onder een pleistertje is geplakt. Of dat toch niet gaat etteren. Intussen is er geen inhoudelijk onderzoek naar handel en wandel van Baljé gekomen en dat komt er ook niet, case closed. En ook dat jeukt…
En dan nog het politieke establishment, dat niet maalde om wat Baljé wel of niet uitspookte, maar liever de kans greep om met een vervelende populist af te rekenen. En dat, toen bleek dat ze stomweg fout hadden gezeten, niet eens het fatsoen had om dat toe te geven. Ja, dat kriebelt ook, onder die pleister.
Is het raar dat Martin Stoelinga het wel gehad heeft met mooie woorden? Komt het goed met de politieke verhoudingen in Delft als je daden je woorden niet ondersteunen? Of moet die pleister er eerst maar weer af om de wond goed te ontsmetten?

Commentaar door Willem van Altena