Afglijden

Mark-Rutte-van-de-Roverheid-bew-550x350

Eens was Nederland het knapste kindje van de klas. We vormden het geweten van Europa en waren gevreesd om het opgestoken vingertje.

Anno 2013 zijn we afgegleden tot het domste kindje van de klas. Oké, het gezicht van Nederland wordt gevormd door een fonkelnieuwe koning en een schitterende koningin.

Daarnaast worden we vertegenwoordigd door een goedlachse minister-president die weliswaar erg vriendelijk is, maar die van economie geen kaas heeft gegeten.

 

Rutte heeft nog niet door dat, als je een volk uitknijpt en laat opdraaien voor de tekorten die je als kabinet veroorzaakt, dat volk angstig wordt en op de centen gaat zitten. De gevolgen daarvan zien we dagelijks om ons heen. Het werkloosheidscijfer giert uit de hand, de ene na de andere winkelier sluit de deuren voorgoed, de huizenmarkt-president komt niet verder dan door te gaan met bezuinigen.

 

Daarnaast blijkt het nationale lachebekje ook niet te vertrouwen. Hij trok maanden geleden het volk miljarden uit het lijf om daarmee de Griekse economie overeind te helpen. Daarbij deed hij de plechtige belofte dat het bij een eenmalige gift zou blijven en nu, krap een jaar later orakelt Dijsselbloem, ook zo’n vooruitstrevende knapperd, dat het niet bij die eenmalige gift zal blijven, maar dat in 2014 nogmaals de nationale knip zal moeten worden getrokken om de Grieken de volgende reddingsboei toe te werpen.

Intussen zijn er steeds meer mensen die in financieel opzicht in de knoei komen. Die nog wel hun huur kunnen betalen, maar dan niet meer in staat zijn een fatsoenlijke prak op tafel te toveren. Komen steeds meer middenstanders in de knoei en vallen enge gaten in de eens overvloedig gevulde moderne winkelcentra.

En Rutten en zijn volgelingen, denderen met de oogkleppen op, door. Niet geholpen door de brave Samson, die het te druk heeft met alle Nederlanders te naaien na zijn gelogen beloftes. En daardoor zijn toneel huwelijk op de klippen zag gaan. De voorlopige peiling maakt het een en ander al zeer duidelijk. Het verliezen van ruim 34 zetels voor beide partijen PVDA VVD.

Zelfs als economen van wereldfaam vertellen dat de door Nederland ingeslagen weg geen heilzame is. Ooit het knapste kindje van de klas krijgt een koekje van eigen deeg. Het priemende vingertje wordt nu in de richting van Rutte cum suis geheven. En Rutte, de sukkel, hij trekt het zich al lachend nog aan ook.

Wanneer staat er een echte bestuurder op die dit uit koers geraakte schip weer op de juiste koers weet te brengen. Ik hoop dat het niet al te lang duurt, anders glijden we met zijn allen af naar het niveau Guinee Bissau, met een schaterlachende Rutte voorop.

Martin Stoelinga