Het hele land in rep en roer

Dinsdag 8 juli 2014 geheim overleg in Delft tussen zes burgemeesters uit Nederland  en twee uit België. De NOS, district8 waren paraat.
Dinsdag 8 juli 2014 geheim overleg in Delft tussen zes burgemeesters uit Nederland en twee uit België. De NOS, district8 waren paraat.

Het hele land in rep en roer. Delft treedt op als gastheer voor een handvol verontruste burgemeesters die het dun door de broek loopt omdat zij een aantal teruggekeerde Jihadisten binnen hun stadsgrenzen heeft.

Die mannen en vrouwen hebben in Syrië misschien mensen gedood en wie weet hebben ze een bloeddorstige verslaving opgebouwd.

Dat zou weer kunnen betekenen dat ze vandaag of morgen misschien wel een aanslag plegen. Miljoenen worden uitgetrokken om de ontspoorde medelanders in de smiezen te houden. Zelfs vadertje Verkerk, jaren geleden al gewaarschuwd voor radicaliserende jongeren, krijgt warempel een paar zorgelijke plooitjes in zijn voorhoofd.

Laten we het probleem nu eens wat kleiner maken. Stel; je zoon komt met een vriend thuis. Die gedraagt zich niet zoals dat bij je thuis de gewoonte is. Hij legt zijn benen op tafel, slaat er taal uit die je niet gewend bent en die je ook binnen de muren van jouw huis niet op prijs stelt. Je waarschuwt, waarschuwt en waarschuwt nog een keer. Al je waarschuwingen leiden tot niets en dan komt het moment dat je de liederlijke jongeling de deur wijst. De deur gaat dicht en nooit meer voor hem open.

Zou het zo ook niet moeten werken met al het volk dat onze gastvrijheid misbruikt. Natuurlijk kunnen we op alle mogelijke manier proberen begrip op te brengen voor al die andere culturen, maar als we ons niet meer op ons gemak voelen in ons eigen huis, dan komt er toch een keer een eind aan al ons inlevingsvermogen. Dan is het moment van afscheid nemen toch gekomen.

Bovendien, hoe ging dat vroeger bij Hollanders die dienst namen in een vreemd leger, het vreemdelingenlegioen bijvoorbeeld? Die waren toch meteen hun Nederlanderschap kwijt. Wie legt mij het verschil uit tussen een legionair en een Jihadist? En wie vertelt me vervolgens waarom die legionair zijn Nederlanderschap verloor en waarom we voor die Jihadist miljoenen uittrekken om hem in de smiezen te houden?

Martin Stoelinga