College blundert, Delftenaar betaalt. Schande!

Ook buurhuis Olof in het oude raadhuis is verkocht door de PvdA clowns en er komen nu zes appartementen voor rijke mensen in.
Ook het altijd gezellige buurthuis Olof in het oude raadhuis is verkocht door de PvdA clowns en er komen nu zes appartementen in.

Delft krijgt de begroting de komende jaren niet sluitend. Dat staat in een persbericht van onze geweldige burgemeester en zijn wethouders.

Er is de afgelopen jaren al voor 57 miljoen euro aan falend beleid op het bordje van de gewone Delftenaar terecht gekomen. U en ik.

En er komt volgens het persbericht in de komende periode nog eens 12 miljoen bij.

Hoe de hardwerkende Delftenaar dat allemaal moet betalen, daar denken ze in het stadhuis niet over na.

Ja, ze vinden dat de maatschappelijke grens aan de bezuinigingen is bereikt. Mooie woorden. Maar wat zij de maatschappelijke grens vinden, is voor Jan en Mien die van een klein salarisje moeten leven de ondergang.

Ik kan daar zo boos om worden. Gewoon maar al je waanideeën zoals een veel te groot stadskantoor en een bodemloze treinput erdoor rammen zonder naar goede raad van anderen te luisteren. En dan – als het  helemaal fout is gegaan – je verstoppen achter ‘tegenvallers’ die het College overkomen zouden zijn. Nou, dat zijn geen tegenvallers geweest. En het is ze al helemaal niet ‘overkomen’. Ze hadden het kunnen weten!

En niet alleen dit stelletje mislukkelingen; ook hun voorgangers. Waarom wordt er bijvoorbeeld nooit geluisterd naar goede ideeën vanuit de oppositie? De coalitie weet te weinig van de stad. De stadspartij Onafhankelijk Delft  hebben veel meer contact met de mensen met kennis uit onze stad. En zolang Stip mee regeert en altijd ja knikt, gaat het altijd fout met deze partijen aan het roer.

Doordat ze hun eigen stad niet kennen en alleen maar hun eigen belang zien, is de ene na de andere onherstelbare blunder op ons bordje terecht gekomen. En wij kunnen alleen maar achteraf commentaar geven en tegen een besluit stemmen. Maar ja, de oppositie is in de minderheid, dus daar wordt niet naar geluisterd.

Ik zal een paar voorbeelden geven.

Onafhankelijk Delft was tegen de bouw van het onmetelijke stadskantoor. En ik weet zeker dat heel veel Delftenaren dat ook niet zagen zitten. Dus werd een referendum de grond ingeboord. Wij waren keihard tegen de bouw van het ondergrondse geheim van Grashoff. Wij wilden een spoor OM Delft heen naast de A4. Helaas, ook nu werden we door de regerende partijen – met de nooit aflatende steun van studenten belangen vereniging Stip – onder het tapijt geveegd.

Zo kan er nooit iets worden veranderd. Daar zorgen ze wel voor in die achterkamertjes. Dat heet democratie. Maar nu Delft het water aan de lippen staat, moeten wij stadspartijen ineens mee denken. Ongelooflijk maar waar. Naar ons voorstel is niet eens gekeken.

De tramlijn 19. Ook zo’n uitwas voor studenten die dadelijk er toch geen gebruik van maken. Het stadskantoor en station hadden volgens Onafhankelijk Delft moeten liggen in Delft Zuid, zoals in ons voorstel van maart 2005 staat. Veel goedkoper. Maar luisteren? Ho maar! De Sebastiaansbrug, hetzelfde laken een pak. Niet luisteren naar de oppositie en gewoon doordrammen. Het gevolg: een financiële ramp en God weet of die brug ooit nog wordt vernieuwd.

Als er maar met een oog was gekeken naar alle voorstellen van Onafhankelijk Delft – met kennis uit de stad – dan had de trein al vele passagiers vervoerd en was het viaduct al zes jaar geleden gesloopt geweest. De ambtenaren zaten allang in het kleinere nieuwe stadskantoor in Delft Zuid.

De Sebastiaansbrug was allang klaar geweest. Tenslotte bouwen de Belgen drie bruggen in 4 maanden aan de Phoenixstraat. Als ze maar hadden geluisterd.
Maar ze luisteren niet. En daar mag u – de hardwerkende Delftenaar – de rekening voor betalen. Het is een schande!

Martin Stoelinga, Onafhankelijk Delft