De Delftse belastingbetaler gaat 250.000 euro dokken voor een onderzoek wat nergens op slaat

Vlnr dit zijn de veroorzakers van het grote Delftse bankroet. Burgemeester Bas Verkerk VVD, Rik Grashoff GroenLinks, jan Torenstra PvdA en Anne Koning PvdA.
Vlnr dit zijn de veroorzakers van het grote Delftse bankroet. Burgemeester Bas Verkerk VVD, Rik Grashoff GroenLinks, Jan Torenstra PvdA en Anne Koning PvdA.

Nou zijn ze in de gemeenteraad echt gek geworden. Er wordt een extern onderzoek gedaan naar de miskleunen waar Delft aan failliet gaat: de Spoorzone, de Harnaschpolder en de Sebastiaansbrug. Voor die drama’s gaat iedere Delftse belastingbetaler jaren bloeden. En weet u wat dat geintje nou weer mag kosten? Tweehonderdvijftigduizend euro! Ja, het is niet te geloven.

En terwijl wij van Onafhankelijk Delft al jaren weten waar we dit aan te danken hebben: Rik Grashoff, Anne Koning, Jan Torenstra en Bas Verkerk. Drie van die zogenaamde ‘linkse’ zakkenvullers en een burgemeester die een corrupte wethouder jarenlang de hand boven zijn hoofd hield. Hoeveel leugens moeten we in Delft nog horen? Het is om misselijk van te worden!

Dat onderzoek slaat nergens op. Het is allang te laat om er nog wat aan te doen. En bovendien gaan zittende gemeenteraadsleden het politieke geblunder van hun eigen partijgenoten beoordelen. Dat wordt dus weer zo’n verhaal van ‘het is allemaal misschien niet zo handig geweest, maar die arme Rik, Anne, Jan en Bas kunnen er niks aan doen, hoor’. Nee, lekker is dat. Eerst voor veel geld de boel naar de verdommenis helpen en als het fout gaat snel je biezen pakken. Dat moet ik die Bas toegeven; die zit er tenminste nog. Dat komt natuurlijk door die enorme plaat voor zijn kop.

Ik moet lachen als ik die lijst zie van gemeenteraadsleden die in de onderzoekscommissie gaan. Ernst Damen. Die moet onafhankelijk zijn, zeker. Hij heeft in de Gondelaffaire altijd geroepen dat er niks fout was gegaan, terwijl hij wist dat het anders zat. Die gaat nu die drama’s onderzoeken? Lekker betrouwbaar.

En dan Aad Meuleman. Een echte vriend. Vooral van Bas. Aad praat alles goed zolang hij maar op zijn plek mag blijven zitten. Ik moest niet zo hard tegen Baljé zijn, indertijd, vond Aad. Hij wist hoe het zat, maar hij hield lekker zijn mond. En die moet nu een oordeel gaan geven over die financiële ellende allemaal? Laat me niet lachen! Ze zijn gewoon een slager die zijn eigen vlees keurt. Daar komt echt niks van boven tafel, hoor. Het kost de Delftse mensen alleen weer klauwen vol geld.

Als ze in de gemeenteraad al die jaren hadden geluisterd naar Onafhankelijk Delft, dan was Delft er nu niet zo beroerd aan toe geweest. Wij hebben altijd geroepen dat ProRail en het Rijk dat station moesten betalen. En dat Delft dat belachelijke grote stadskantoor helemaal niet nodig had. Maar nee, het waren die domme aso’s van OD die dat zeiden, Toevallig ook een van de weinige ondernemers in de raad, dus liet dat hele zooitje meelopers het gewoon gebeuren. En nu het allemaal veel te laat is en Delft aan de geeuwhonger ligt, gaan ze zogenaamd onderzoek doen naar de oorzaken.

Als ik hun was, zou ik me afvragen waarom al die projecten zo nodig door moesten gaan terwijl een kind kon weten dat het een ramp zou worden. Misschien vinden ze wel hier of daar een paar bonnetjes met vreemde declaraties. Of filmpjes met verdachte gesprekken erop. Daar hebben we in Delft wel eerder mee te maken gehad. Maar ja, als ze die zouden vinden, worden ze snel onder het kleed geveegd. Want daar zijn ze hier goed in…

Martin Stoelinga
Onafhankelijk Delft