Geen categorie

De Nieuwe Kerk moet open, ook op zondag!

KERK_OPEN_delftDe Nieuwe Kerk staat al een tijdje in de steigers. Geen gezicht, maar het is nodig om restauratie te plegen. Over een tijdje ziet ons bekendste stukje Delft er dus weer prachtig uit.

En kunnen de toeristen weer fijn naar binnen om van al dat moois te genieten. Behalve op zondag. En daar begrijp ik nou helemaal niks van!

Als je als stad graag wil dat toeristen je bezoeken, moet je zorgen dat je belangrijkste attracties altijd te bezichtigen zijn. Dus zeker de Nieuwe Kerk. En ook op zondag!

Op zondag stikt het hier immers van de dagjesmensen, die allemaal wel eens willen zien hoe mooi dat praalgraf van Willem van Oranje nou eigenlijk is. En waar onze Oranjes begraven worden. Mis! Ze mogen er niet in. Zondag is de dag van de Here. En dan moeten toeristen weg blijven.

Wat een onzin! Ik ben zelf een gelovige jongen, maar die Nieuwe Kerk moet natuurlijk gewoon te bezoeken zijn. Oké, tijdens de ochtenddienst ga je niet met een groep toeristen in korte broek naar binnen. Maar wat is er mis met de middag? Dan kunnen al die mensen toch gewoon naar binnen? Wat zouden ze daar voor kwaad mee doen? God kan het niks schelen, hoor.

Die heet iedereen op elk moment van de dag of nacht welkom. Het is gewoon weer een ouderwets stokpaardje. Elke dag mag je de kerk in, maar op zondag niet omdat we dat al 700 jaar zo doen. Ik weet zeker dat dat een hoop geld kost, die ouderwetse gedachte.

Want mensen die vanuit Groningen naar Delft zijn gekomen om de prachtige kerk te bekijken, die zitten met een kater en komen nooit meer terug.

Dus, kerkbestuur, doe nou eens niet zo eigenwijs en gooi die kerkdeur ook op zondag open voor publiek. Dat is voor iedereen leuker en voor Delft beter. Want hoe meer zielen (zieltjes?) hoe meer vreugd. En… hoe meer omzet.

En dat geldt dus ook voor de Oude Kerk!

Martin Stoelinga