Die Adviesgroep Deetman is een lachertje; Verkerk moet gewoon aftreden!

CA9P3187_1280x851Het is toch van de gekke dat Delft moet worden gered door een adviesgroep onder leiding van Wim Deetman?

De opeenvolgende Colleges van B&W en de Gemeenteraden als trouwe meelopers, hebben er een pestzooi van gemaakt en nu gaan ze als verslagen kleuters kijken hoe het wel moet. Aan de hand van meester Deetman en een groep dure adviseurs. Je zou je doodschamen!

Bas Verkerk – onze burgemeester, u kent hem wel – heeft letterlijk gezegd: ‘Ik ben blij dat deze mensen hun tijd en denkkracht willen inzetten bij het oplossen van de complexe opgave waar Delft voor staat.

Mede met hun inbreng werkt het stadsbestuur verder aan de toekomst van Delft.’ Dat klinkt prachtig. Maar wat Basje eigenlijk zegt is: ‘Sorry, we hebben er een enorme puinhoop van gemaakt en we hebben geen idee hoe we daar nog uit moeten komen. We hopen maar dat Ome Wim het wel weet.’
Schandalig is het! Hoe lang roepen wij van Onafhankelijk Delft al dat het hele Spoorzone-project en het nieuwe Stadskantoor belachelijk veel te duur is voor een stad als Delft? Dat we die kosten nooit zouden kunnen ophoesten? En dan is het door de crisis ook nog allemaal veel en veel duurder geworden dan we al dachten. Wat Verkerk zou moeten doen is dit: aftreden en dat hele zooitje amateurs van het College van B&W meenemen. Allemaal terug naar school. Of misschien beter: terug naar hun moeder. Die heeft ze als kinderen verteld dat je niet meer moet uitgeven dan je verdient. En ook dat je moet luisteren naar mensen die weten hoe de zaak in elkaar steekt. En niet eigenwijs doordrammen om met de eer te kunnen strijken. Dat hebben ze allemaal niet gedaan en Delft is er zwaar de klos door.
Laat u door deze adviesgroep van Deetman geen sprookjes vertellen! Delft is op een haar na failliet en dat gaat u – de Delftse burger – tot de laatste cent ophoesten. Overal wordt op beknibbeld. Niks kan meer. Alles wordt duurder; je schrikt je dood als er een brief van de Belastingdienst op je mat valt. En heel veel daarvan had voorkomen kunnen worden als ‘talenten’ als Jan Torenstra (Partij van de Allochtonen) en Rik Grashoff (Groen Slinks) naar goede raad hadden geluisterd. Samen met Verkerk zijn vooral zij voor de ellende van vandaag verantwoordelijk.
En dan nog eens wat. Die adviesgroep van Deetman bestaat uit negen wijze heren. Dat gaat dus zomaar weer een paar ton per jaar aan kosten opleveren, want die doen het niet voor een diner-bon. Nee, we zitten als Delftenaren mooi in de problemen. Jarenlang. Maar niemand die de politieke verantwoordelijkheid neemt en aftreedt. Het is te gek voor woorden!

Martin Stoelinga
Onafhankelijk Delft