Voedselbank en mantelzorgers betalen het Straatje van Vermeer

postzegel_straatje_van_vermeerCultureel 2016, over de rug van de armsten
Namens de fractie van Onafhankelijk Delft wens ik alle verstandige Delftenaren een gezegend Kerstfeest en alvast een gezond en gelukkig 2016.

Maar er moet me nog wel even iets van hart, misschien wel juist omdat het Kerst is, een feest voor iedereen dus ook voor de armsten in de stad.

Zij staan namelijk vol ongeloof te kijken naar de beslissing van ons ‘gemeentebestuur’om Het Straatje van Vermeer naar Delft te halen.

Hartstikke leuk, hoor, die opgevoerde postzegel van 54 bij 44 centimeter in Het Prinsenhof hangen. Maar hebben ze in het stadhuis wel eens bedacht waar ze dat van gingen betalen.

Dat schilderijtje hierheen halen kost de Delftse belastingbetaler namelijk dik twee miljoen euro! Dat geld komt er dus over de ruggen van Voedselbank-bezoekers, mantelzorgers en alle andere vrijwilligers. Daar is geen geld meer voor. Ze staan in de kou. Maar er is wel geld voor dat schilderijtje. Kunt u dat volgen? Wij niet!

De linkse kliek is blij; die zijn trots op hun ‘overwinning voor Delft’. Een cultureel hoogtepunt noemen ze het. Zelfs de Christen Unie vindt het prachtig. Ja echt! En dat zijn nou juist de mensen van wie je zou verwachten dat ze mensen belangrijker vinden dan een schilderij.

En eigenlijk geldt dat ook gewoon voor de PvdA, GroenLinks, Stip en het CDA. Het zijn allemaal meelopers die zichzelf belangrijker vinden dan de Delftse mensen. Dat de VVD het geweldig vindt snappen wij wel. Die leven in zo’n andere wereld dan normale mensen dat ze echt denken dat dat schilderijtje belangrijk is voor Delft. Waar halen ze met zijn allen in godsnaam het lef vandaan om hun eigen bevolking zo in de maling te nemen. Schande!

Ik denk niet dat de Nederlandse politiek had ingestemd toen Delft nog geen drie weken terug onder curatele stond. Twee miljoen euro uitgeven om een schilderij hier naartoe te halen uit een museum dat nog geen tien kilometer verderop staat.

Ze zouden hebben gevraagd of we in Delft wel goed bij ons hoofd waren. Het is geld verkwisting van de bovenste plank. Idioterie, net als die blauwe lantaarnpalen op het Agathaplein, de paraplu, het verkopen van Nusantara, Het Lambert van Meertenhuis voor een habbekrats van de hand doen. We zijn lekker bezig in Delft.

En de mensen bij de Voedselbank maar in de rij staan.
Vrolijk Kerstfeest en een gezegend 2016. Op Onafhankelijk Delft kunt u wél rekenen!

Martin Stoelinga