Open brief Stoelinga over museum het Prinsenhof

Toegang museum het Prinsenhof vanaf de Phoenixstraat.
Toegang museum het Prinsenhof vanaf de Phoenixstraat.

Janelle Moerman, directeur van museum Prinsenhof, vindt dat het museum zichtbaarder moet worden. Het is haar opgevallen dat veel mensen het niet kunnen vinden.

Wat een krankzinnige uitspraak! Alsof toeristen niet in staat zijn met een plattegrond, Google Maps of een andere navigatiemethode een locatie in Delft te vinden.

Tegen de zin van alle Delftenaren heeft Moerman, samen met wethouder Bas Vollebregt, een oplossing: het Prinsenhof moet op de schop!

Er is een architect geregeld die voorstelt om de binnenpoort en de bovengelegen woning te slopen.

Ook de toegangspoort naar de Oude Delft is rijp voor de sloop. Oh ja, die muren rondom de kloostertuin: doe die ook maar weg. Voor alle Delftenaren zijn bovenstaande ideeën een schrikbeeld. Een echte Delftenaar is trots op het Agataplein!

Al deze miljoenen euro’s verkwistende maatregelen zouden moeten worden genomen om museum Prinsenhof meer op de kaart te zetten. Dat is nogal wat.

Als klap op de vuurpeil moet er in plaats van de poort aan de Oude Delft een glazen uitbouw komen , bedoeld voor het museumcafé. Alsof we nog niet genoeg horeca in Delft hebben.
Gelooft de wethouder nu echt dat er na deze plannen 30.000 bezoekers extra het Prinsenhof weten te vinden? Ik geloof er niets van, het worden er hooguit 100 extra. En zijn deze extra bezoekers de miljoenen euro’s waard die hij voor de verminking van het Agataplein wil uitgeven?

Wethouder Bas Vollebregt verklaarde eerder bij de massale demonstratie tegen de verbouwing aanwezig te zijn geweest. Hij was oprecht blij met de grote betrokkenheid van de aanwezige Delftenaren. Dat hij dat weet als student is erg knap.

Deze wethouder is niets meer dan een passant die schade gaat berokkenen aan de mooie geschiedenis van Delft. Het Agataplein is immers een van de mooiste pleinen van Nederland. Over een paar jaar is deze wethouder, net als zovele voorgangers, weer vertrokken uit Delft, op weg naar een spetterende carrière elders in de wereld en Delft met een vreselijke erfenis achterlatend.

“Er is uiteraard nog niets besloten” verklaart Vollebregt verder. Iedereen kan een enquête invullen. Hoera!

Mochten het college van B & W én de gemeenteraad besluiten het Prinsenhof op deze manier zichtbaarder te maken dan tonen zij een groot gebrek aan historisch besef. Ik hoop dat de gemeenteraad eindelijk eens luistert naar de inwoners van Delft!