Gezamelijk persbericht gemeente Delft

Derde fietsenstalling station Delft geopend

De fiets stallen, en binnen vijf minuten op het perron: iedereen kan vanaf vandaag gebruik maken van de derde ondergrondse fietsenstalling op station Delft. Met 2.400 nieuwe plekken is er nu in totaal plek voor meer dan 10.000 fietsen op het ov-knooppunt. Hiermee willen de gemeente Delft, de provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en ProRail de combinatie van fiets en openbaar vervoer nog aantrekkelijker maken.

De derde fietsenstalling is gebouwd in de kelder van Antoni, een multifunctioneel gebouw dat eind 2020 haar deuren opent aan het stationsplein. De ingang van de nieuwe stalling bevindt zich tussen de eerste en de tweede stalling in, die al in 2015 en 2017 openden. De drie stallingen staan hiermee direct met elkaar in verbinding.

Snel en gemakkelijk overstappen

˝Als gemeente en vanuit de metropoolregio zetten we fors in op duurzame mobiliteit, met schonere vervoermiddelen die minder ruimte innemen”, zegt Martina Huijsmans, wethouder Mobiliteit van gemeente Delft en regiobestuurder bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. ˝Met 2.400 nieuwe stallingsplekken wordt het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer weer wat sneller en gemakkelijker voor de reiziger.˝

˝ProRail vindt goed voor- en natransport bij je reis erg belangrijk˝, stelt Helga Cuijpers, regiodirecteur ProRail: ˝Daarom zijn fietsenstallingen een belangrijk deel van het station. In Delft parkeer je je fiets direct boven de perrons en loop je in vijf minuten naar je trein. Door het openen van deze fietsenstalling spelen we in op de alsmaar groter wordende behoefte van reizigers voor de combi fiets-trein. Wij zijn dan ook trots om deze stalling samen met onze partners te openen.˝

De provincie Zuid-Holland investeert de komende tijd in een kleine 15.000 extra stallingsplekken bij stations, wat ervoor moet zorgen dat iedereen in Zuid-Holland op een snelle, veilige en duurzame manier kan reizen. Gedeputeerde Floor Vermeulen: “Of het naar werk of school is; we willen dat mensen kunnen kiezen hoe ze dat doen. Daarom investeren we in álle vormen van vervoer en kijken we per locatie wat het best aansluit op de behoefte van de reizigers. Hier in Delft is het resultaat een prachtige fietsenstalling waardoor de combinatie van fiets, bus, tram of trein nóg aantrekkelijker wordt.“

Toegankelijkheid

De derde ondergrondse stalling is gratis te gebruiken en dagelijks geopend van 6 uur ’s ochtends tot 22 uur ‘s avonds. Reizigers die de fiets ’s nachts willen stallen of ophalen, kunnen de andere twee stallingen gebruiken, die 24 uur per dag open zijn. Binnen openingstijden vindt er permanent toezicht plaats. De maximale stallingsduur is 14 dagen. De fietsenstalling ligt iets verdiept en is te bereiken via een trap met trapgoot. Achterin staan speciale etagerekken met ruimte voor 200 fietsen met een breed stuur of een krat voorop. De stalling is niet toegankelijk met bromfietsen, scooters of bakfietsen: deze kunnen worden geparkeerd in een van de andere fietsenstallingen.

Betrokken partijen

De derde fietsenstalling is gefinancierd door de gemeente Delft, de provincie Zuid-Holland, ProRail (namens het ministerie van I&W) en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. NS gaat de stalling beheren. De fietsenstalling is ontwikkeld door Ontwikkelcombinatie SBB-Vink Bouw Antoni VOF en gerealiseerd door de Bouwcombinatie SBB- Vink Bouw Antoni VOF, ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van gebouw Antoni. Ontwerpbureau wUrck uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp van de stalling.

Tijdelijke fietsenrekken

Met de opening van de fietsenstalling onder Antoni verdwijnen de tijdelijke fietsenrekken aan de Parallelweg en Ada van Hollandstraat. De tijdelijke buitenstalling aan de Westsingelgracht, met plek voor 700 fietsen, blijft nog tot dit najaar in gebruik.