Er wordt op los gemaaid

https://www.ad.nl/delft/vissen-sterven-na-inzet-maaiboot-kan-hem-gewoon-niet-schelen~a9b31f03/?utm_source=whatsapp&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web
Gisteren had ik een gesprek met iemand met verstand van zaken aangaande maaien en vissterfte.
Al een paar jaar gaat het helemaal mis. Het gemaaide belandt in het water en de vissen krijgen het benauwd door zuurstoftekort.Ook de baggerboot zorgt voor zuurstof tekort, doordat over de bodem gaan de bagge, maar ook de micro-organismen geactiveerd worden. Ook zij gaan dan volop zuurstof gebruiken en dan is er geen houden meer aan #zuurstoftekort. Diverse malen hebben onze Delftse vissers al aan de bel getrokken en beterschap werd beloofd. Echter, als de aannemer van de klus, niet de juiste instructies heeft gekregen, dan krijg je deze ellende.
Daarom vinden wij dat bij elke aanpak, een duidelijke handleiding moet worden ondertekend en waar o.a. in staat dat na het maaien direct opgeruimd moet worden.
Ook is het zo dat er, als er gemaaid wordt, dit niet voor honderd procent is, maar dat er vijfentwintig procent moet blijven staan. Dit in overleg en ook waar wel of juist niet en waar die vijfentwintig procent dan is, die overgeslagen wordt.
Daarnaast pleit Onafhankelijk Delft voor beter onderhoudt van de sloten. Er wordt te weinig gebaggerd. Zo zou in het Tanthof, vorig jaar gebaggerd worden. Is niet gebeurd. In deze sloten valt nog weinig vis te ontdekken. Als sloten niet gebaggerd worden dan hoef je er ook geen nieuwe vis in uit te zetten, daar deze dan doodgaan door zuurstofgebrek.
Helder water, wil niet zeggen gezond water. Wat wil je nou als Hoogheemraadschap en gemeente: gezond water met een gezonde visstand of helder water, dus gezond voor het oog?
Veel belangen spelen hier.
Sportvisserij krijgt vaak de schuld van overvoeren. In het Delftse Hout is dit niet het geval. Vissers houden zich aan de regels. Het is een sport en zij willen deze sport graag blijven beoefenen. Ook zij zien met lede ogen,de vissterfte door verkeerd maaibeleid en niet baggeren.
Ook zij hebben al zo vaak aan de bel getrokken.
Daarnaast zijn wij blij met de nachtvissers. Zij houden ook meteen een oogje in het zeil en zorgen hiermee, als bijvangst, voor wat extra toezicht.
De vragen zijn gemaakt, wij willen het neusje van de zalm…