Blauw van de kou en groen en geel van de honger.

Het Delfts blauwe hart met een donker paars randje

De zomer is bijna voorbij, de R is weer in de maand. De dagen worden korter en de temperatuur neemt af.
De energiecrisis is in volle gang. Gezinnen met een variabel energiecontract gaan een zeer zware tijd tegemoet. De prijzen rijzen de pan uit. Het blauwe hart zal voor menig Delvenaar een donkere kleur paars krijgen, dit van de kou en honger. Voor de aow–ers die met een klein pensioen 2 a 3 procent boven de 120 % grens zitten, geen toeslag en energie van €140 naar €252 per maand. De dagelijkse boodschappen wordt ook steeds duurder. Prijsstijgingen van wel 30% maken het leven er niet makkelijker op.
Ook spreekt men in Den Haag van een grote geste naar het volk per 1 januari, maar de problemen zijn er nu! Het aantal gezinnen die bij de voedselbank terecht kunnen, neemt ondanks zware eisen immer toe. zelfs mensen met een middeninkomen gaan nu kapot. Door de crisis krijgt de voedselbank minder uit het bedrijfsleven, waardoor zich een negatieve spiraal vormt.
Voor een heleboel gezinnen zal het op een houtje bijten worden deze komende maanden en voor sommige is zelfs een houtje niet betaalbaar.
Voor ondernemers in het MKB zal het ook heel moeilijk worden. Het wordt staande drinken anders verzuipt hij ook. Dus:(voorbeeld ,energie rekening van 500 naar 1250 euro per maand). Ik verwacht een kaalslag onder de horeca (hoop echt dat ik het mis heb)
Voor onze studenten verwacht ik ook problemen. Het restaurant zal veel vaker worden afgewisseld met de Mensa, als deze nog bestaat, daar de prijzen in het restaurant ook met 10 30 procent zullen stijgen.
Je mag het niet denken, maar ik voorzie zware armoede en als we niet uitkijken zijn er straks gaarkeukens in Delft, vooral in de probleem wijken, waar het al geen vetpot is. De gemeente blinkt namelijk niet uit in verzorgende taak op dit punt.
Wij van Onafhankelijk Delft, vragen ons af of het mogelijk is om de buurthuizen in de bekende wijken, met spoed, ruimhartig open te stellen tot 22.30 uur voor deze mensen en voorzieningen te treffen, opdat het voor hun een baken is waar ze terecht kunnen. Pas de prijs van koffie en thee naar beneden bij (hanteer de prijzen van de TU). Zorg dat men er zich, ondanks alle ellende, zonder financiele bijdrage, zich welkom voelt in hun buurthuis. Even opwarmen een warm kop thee, een gesprek, (ondertussen besparend op hun uitstaande verwarming). Kijk of er weer warme maaltijden of soep kan worden geregeld.
Gemeente Delft, gooi de buurthuizen open! Laat studenten/vrijwilligers de bardienst, 5 dagen in de week bemensen. Dan heb je ook een grote kans om in gesprek met elkaar te komen. Soep koffie en thee en een warm dak boven je hoofd voor een paar uur. Of is dit niet mogelijk wegens regeltjes, waarvan we er nu zoveel hebben dat niets meer kan?
Moeten zij dan maar verstenen van koude?
Gerrit van Ree
Onafhankelijk Delft