Overlast jongeren Brabantse Turfmarkt Delft

Bericht van de gemeente naar aanleiding van klachten bewoners en bericht van o.a. Onafhankelijk Delft hierover.

Overlast jongeren in binnenstad
13 oktober 2022
Sinds juli hebben bewoners, ondernemers en voorbijgangers op de Brabantse Turfmarkt/Molsstraat overlast van groepen jongeren. Dat jongeren elkaar opzoeken is prima, vindt de gemeente. Maar veroorzaak daarbij dan geen overlast.

Brieven naar ouders
Het gaat van baldadigheid tot verstoringen van de openbare orde. De politie heeft meerdere jongeren in beeld. Vorige week heeft burgemeester Marja van Bijsterveldt een aantal ouders van deze jongeren aangeschreven. Deze week volgen waarschijnlijk meer brieven naar ouders. Ook treffen de gemeente, politie en lokale ondernemers maatregelen om de overlast tegen te gaan.

Zorgwekkend
In haar brief aan ouders schrift Van Bijsterveldt onder meer: “Ik wil dat iedereen kan genieten van onze mooie stad en dat iedereen plezier kan hebben. Maar we moeten wel rekening houden met elkaar. Ik ben van mening dat het aandeel van uw kind in de overlast zorgwekkend is.”

Impact
De overlast gaat over geluidshinder, baldadigheid en vechten op straat. Maar ook het verstoren van de openbare orde, lastig vallen van andere mensen en gevaarlijk rijden met scooters. Ook is er sprake geweest van bedreiging, mishandeling en diefstal. Dit zijn incidenten met een grote impact. De politie heeft diverse jongeren hierover aangesproken. Dat heeft niet geleid tot een einde van de overlast. Daarom komen er aanvullende maatregelen.

Maatregelen
Jongeren krijgen nu dagelijks bezoek van toezichthouders en handhavers. De gemeente is ook in gesprek met ondernemers. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de McDonalds aan de Brabantse Turfmarkt overlast in de zaak gaat aanpakken met maatregelen, variƫrend van huisregels tot winkelverboden. Ook heeft de gemeente vier bankjes rond deze locatie weggehaald. De gemeente en politie houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Onafhankelijk Delft houdt nauw contact met bewoners hierover