Geen categorie

Klachten over handhavers

FB_IMG_1551952144143
Door John van Leeuwen
Gisteren even een paar goede voorbeelden gezien van politie en handhavers hoe het met een festiviteit wel zou moeten. Handhavers Delft, misschien zouden jullie hier een voorbeeld aan kunnen nemen, of een cursus bij hen doen hoe het wel kan en moet. Ik kwam gister met ene artiest uit mijn bureau aan in Nuenen. Gemeld bij de verkeersregelaars en handhaving. We mochten en konden heel voorzichtig, onder begeleiding van de handhavers, door het drukke publiek met het geluid. We vroegen waar we mochten parkeren. Deze handhaver zei. “Zet hem maar naast het podium op het gras neer”. Maar ook de gemoedelijkheid van de feestvierders en het respect voor de handhavers, die goed de sfeer aanvoelde en er voor iedereen een mooi feest van te maken.
Ik vind dit echt een aanrader voor Delft. Misschien moet de gemeente die handhavers maar inhuren voor 4 dagen en ze voor die 4 dagen bevoegdheden geven.
Ik zie het zeg maar als een voetbalwedstrijd met de scheidsrechter als Handhaver. Als een scheidsrechter alleen puur de regels handhaaft, maakt hij een hele wedstrijd stuk en jaagt hij de spelers en supporters uit hun harnas. Maar als de scheidsrechter de sfeer aanvoelt en de touwtjes iets gevierd houd, is het voor iedereen een prettige wedstrijd. Dat zelfde zouden de Handhavers uit Delft moeten doen. Dus ga maar eerst op een goede cursus in plaats van een schriftelijke BOA cursus die ook via LOI tegenwoordig kan halen. Daarna 2 daagse cursus om te gaan met moeilijke situaties en dan worden ze beëdigt en zijn ze ineens handhaver. Het lijk mij dat een cursus over de sfeer aanvoelen ook hoort tot de opleiding.
Als nog iedereen een fijne maandag en voor vanavond tijdens het lichtjes optocht en Kakafonie in Delft, de handhaving even een vrije avond geven. Vroeger kon de DCV ook alles zelf oplossen.
Dat wilde ik even kwijt.
Martin Stoelinga is met dit onderwerp aan de slag