Geen ventilatoren in zorginstellingen?

Instellingen hebben zorgplicht.

Wat ik nu zo raar vind is het volgende:
Overal hoor je dat er maatregelen genomen worden ivm met de opwarming, klimaat…
Nu heb ik daar zelf zo mijn eigen gedachten over, echter, Hoe kan het dan dat bewoners van zorginstellingen in de hitte moeten zitten? Er worden allerlei eisen gesteld om woningen, bedrijven etc aan te passen, zoveel mogelijk klimaatneutraal, nieuwbouw ook en helemaal volgens de nieuwe richtlijnen, regels en wet, maar over instellingen hoor ik zelden iets.
Nu het steeds warmer wordt en bewoners van onze zorginstellingen vol zitten met kwetsbare mensen, maak ik mij extra zorgen. Zorgen om mensen die het Coronavirus hebben overleefd of gelukkig, deze aan hun deur voorbij is gegaan en nu met hitte angst zitten. Angst om alsnog ten prooi te vallen aan magere Hein, door de hitte deze keer.
De cijfers van het CBS over bijvoorbeeld ouderen en hitte, spreken voor zich.
Binnen deze instellingen is het verboden om ventilatoren te gebruiken, daar dit het Coronavirus kan verspreiden.
Nou, dit moeten wij zeker niet hebben, maar wat dan om de hitte tegen te gaan?
Een ijsje, las ik ergens.
Sympathiek gebaar, maar of dit de ellende verhelpt? Hoogstens een tijdelijke verkoeling, lijkt mij, met enorme dorst tot gevolg.
Natuurlijk hebben instellingen een hitteprotocol..maar is dit afdoende?
Denk van niet.
Ik vind dat, wanneer hier hoogdravende types aan het praten zijn over stikstof ellende en klimaat, zij eens moeten gaan zorgen dat nummero één: De directie van zorginstellingen verplicht worden om een allround airconditioning, goedgekeurd door al hoge hotemetoten, hittemetoten, te plaatsen.
Ook ouderen betalen mee aan het wonen in een zorginstelling en derhalve hebben die zorginstellingen ook zorgplicht.
Wie controleert het???
Ik heb net een rondje gebeld naar groothandels in airco. Zij zeggen dat airco mag! Ik ga dit eerst weer checken bij het RIVM.
Heb ook meteen de Bieslandhof Delft, gebeld.
Helaas was het secretariaat gisteren gesloten en vandaag was de afdeling fascilitair niet aanwezig.
Donderdag wordt donderen voor de mensen in instellingen… #hitte
Ik wil dat hier iets aan gedaan word. Het is een schande hoe er met hen omgegaan wordt.
Daarmee bedoel ik niet de zorgverleners hoor, die werken zich drie slagen…
Met 💙 voor de inwoners van hun stad.

Jolanda Gaal