Onafhankelijk Delft: Jan Spruit van molen de Roos, krijgt eremetaal

Locoburgemeester Frank van Vliet heeft vandaag op Molen de Roos in Delft een lintje uitgereikt aan Jan Spruit uit Zevenhuizen. Jan Spruit gaat met pensioen. Tijdens een bijzondere gelegenheid is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Spruit ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn lange inzet als vrijwillig molenaar op Molen De Roos. Dit is de enige korenmolen van Delft, in eigendom van de Vereniging de Hollandsche Molen. Spruit is sinds 2013 hoofdmolenaar op Molen de Roos. Hij heeft een zeer betekenisvolle bijdrage geleverd aan het in stand houden van de molen. Hij heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de molen als werkend monument. Voor de gemeente Delft is hij een ware ambassadeur. Hij leidt toeristen rond en geeft demonstraties over het molenaarsambt.

Jan Spruit klopte ook aan bij zijn werkgever GGZ Delfland. Hij wilde zijn cliënten van de dagbesteding een beschutte en veilige werkplek op de molen te geven. Het onderscheidt hem dat hij dit op eigen initiatief heeft gedaan. Naast molenaar is hij dus ook leermeester én praktijkbegeleider. Hij maakt sinds 2016 met veel passie en enthousiasme deel uit van het bestuur van de Delftse molen.

Daarnaast was hij tientallen jaren vrijwillig actief voor de molens in het Rottemerengebied. Ook speelde hij een rol bij het voortbestaan van de Molenviergang in Zevenhuizen. Hij is actief bij zowel het Gilde van Molenaars als het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Hij geeft met gedrevenheid, deskundigheid en inzicht het ambacht van (koren)molenaar door aan nieuwe molenaars. Hij heeft veel nieuwe molenaars opgeleid.

Jan Spruit is in Zevenhuizen ook bewoner van een van de molens in de Molenviergang. Hij is daar vrijwillig molenaar. Hij beheert en bedient de molen, maar maakt ook promotie voor het erfgoed. Hij presenteert zich dan aan het, vaak langsfietsend, publiek. Ook geeft hij voorlichting over molens aan leerlingen van basisscholen. En hij is actief voor de Vereniging Molenvrienden. Die staat hij met raad en daad bij.

Door gemeente Delft