Onafhankelijk Delft: en weer is er een jaar voorbij gevlogen

En weer kijken wij terug op een jaar dat voorbij gevlogen is.
Voor ons als commissie en raadsleden, voelt dit zo.
Elke dag zijn wij druk in de weer voor de Delftenaren in onze stad. De vele vergaderingen, raadssessies en andere bijeenkomsten, slokken de tijd op.
Wij denken in deze lastige tijden aan onze medemens, die thuis afwacht, tot er hulp komt. De wachtlijsten zijn lang, vereenzaming op de loer. Ouderen moesten zonodig langer op zichzelf blijven wonen en de hulp die er zou zijn is er vaak niet. Gezelligheid in een seniorenverblijf is allemaal wegbezuinigd. De gezelligheid werd ook afgenomen. Ouderen kunnen niet samen meer een dansje doen, samen eten, samen leven, samen delen…Kerstfeest en Oud en Nieuw vieren.
Zij zitten eenzaam in hun, vaak, te grote woningen. Een keuze is er niet want andere woningen zijn krap op de huizenmarkt en de sociale woningen ook duur.
Velen zeggen ons, dat het blijkbaar hun lot is en sommigen huilen zelfs.
Hopelijk komen Den Haag en de gemeenten, tot inzicht dat dit een hele slechte keuze is.
Ouderen houden nu de te grote woningen bezet, die anders naar gezinnen hadden gegaan. Dan had de cirkel weer rond geweest.
Gemeenten zijn logge organen. Ambtenaren vaak bedrijfsblind en invoelingsvermogen minimaal. Het gaat daar niet over gevoel maar over cijfers en letters. Een onmenselijke opsomming van de som der..
Mensen die in Delft maanden langer op de energietoeslag moesten wachten. En sommigen moesten zelfs de hele riedel opnieuw aanvragen in december, terwijl er werd gezegd dat wanneer jij het in mei had ontvangen, jij het restant dan ook kreeg.
Maar de waarheid blijkt weerbarstig.
Gezinnen berichten ons dat zij de zwemles niet kunnen betalen en dat zij vrezen voor verdrinking. Waarom komt dat schoolzwemmen nu toch niet terug? Alles is hier in Delft wegbezuinigd. Voor de gewone mensen dan want de eliteclubjes, weten de subsidiepot wel te vinden. Zo ook met de carnavalsverenigingen, die niet eens wisten dat zij voor die Delftse fenomeen, hulp konden krijgen. Zeker in verband met de Coronamaatregelen, vielen hier harde klappen.
Gelukkig wist Onafhankelijk Delft raad. Maar het is zo jammer dat het altijd dezelfden zijn die de weg naar de snoeppot weten.
Bij deze roepen wij alle Delftenaren op, die subsidiepotjes eens nader te gaan bekijken. Wij staan klaar met hulp hierin.
Hopelijk krijgt Delft meer uit deze grote pot van het rijk. Onze straten liggen er in diverse wijken, belabberd bij. Wij hebben nog nooit zoveel rotzooi en bladeren in de wijken gezien als dit afgelopen jaar. Dit kan veel beter! Wij betalen ons blauw aan afvalheffing, dan mogen wij toch ook wat terug verwachten?
Wij van Onafhankelijk Delft maken ons ook zorgen over jongeren. Voor hen is er nog zo weinig. Hoe leuk hadden wij het vroeger om in de nacht een snack te halen bij Broodje van Kootje, aan het Oosteinde, van de familie Timmermans, of lekker een frites met de heerlijke slaatjes en kroketten bij Simons aan de Brabantse Turfmarkt.
Uitbundig dansen in de discotheken die Delft rijk was, voor elk wat wils! Zo had je het Keldertje aan de Nieuwstraat, De Bourdon aan de Oude Delft van Jan Heemskerk en De Malle Molen van Jerry en Nel en later ook de Dimple, De Dommel aan de Brabantse Turfmarkt van de gebroeders Schomaker en Le Bon Vivant van Marcel Timmermans aan het Vrouw Jutteland alwaar optredens van AndrĂ© Hazes, Vanessa, Sandra Reemer, Henny Huisman, Herman Brood en vele anderen en de kinderdisco op zondagmiddag waar Jack Steiger de boel in de gaten hield. Ook lekker dansen bij Zaal Koot, van de familie Koot. Fantastisch! Het Carnaval werd hier in Delft uitbundig gevierd. Voor de alternatievelingen was er de Eland, later Speakers en cafĂ© Jeroen, de Joffer enz…
Het kon niet op in Delft.
Van al die pret is nog maar weinig over.
Jongeren hangen rond of vertrekken naar een grotere stad. Het enige dat er nog is voor hen is de Kromstraat. Waar iedereen met een kluitje opelkaar zit.
Wij vernamen dat het SUS-Team aldaar, weken niet in beeld is. Onafhankelijk Delft heeft er vragen over gesteld ivm de veiligheid van bezoekers.
Kwam er maar iets leuks voor deze jongeren naar Delft. Voor studenten is er zat vertier, dat is wel duidelijk.
Er moet weer meer sfeer in onze mooie stad komen en ook gezellig uitgaan voor de 40-plussers. Gelukkig worden er leuke initiatieven ondernomen door o.a. Van Leeuwen, met de Schaapskooi in de Delftse Hout. Velen ontmoeten elkaar hier weer en nieuwe vriendschappen of oude worden gemaakt of hervonden.
Zo haal je de saamhorigheid weer terug in de stad.
De wallen van diverse grachten staan op de nominatie om hersteld te worden of vernieuwd. Onafhankelijk Delft heeft ervoor gepleit om iig een ontsnappingsmogelijkheid voor dieren in te plannen. De wethouder, Frank van Vliet, zegde dit toe.
Ook werd de motie van Onafhankelijk Delft aangenomen aangaande hulp voor dieren in nood. En wij zitten ook zonder dierenambulance. Na het sluiten van de Wildopvang is het er hier niet beter op geworden. Onafhankelijk Delft probeert ook dieren in nood te helpen.
Nu moeten mensen een heel eind rijden met een gewonde vogel… dat gaat hem niet worden hier in Delft en dit is heel jammer.
Met de vele regen zagen wij hier ook behoorlijke problemen ontstaan in een aantal wijken. Riolen zijn aan vervanging toe. Onafhankelijk Delft gaat uitzoeken waar de riolen zijn vervangen en wie daar in die wijken wonen. Wij hebben namelijk het idee dat dit niet de wijken zijn waar er armoede heerst. Dit hoort u nog van ons.
Wij kunnen zo nog wel uren doorgaan, echter, laten wij goed vooruit kijken met elkaar. Elkaar opzoeken en vinden in een gezamenlijk optrekken. Alleen bereik je niets. Wij hebben elkaar in deze tijden o’ zo nodig. U mag altijd een beroep op ons doen en van jong tot oud.
Daarom is de slogan van Onafhankelijk Delft:
SAMEN STERK!

Wij wensen u een fijn Kerstfees en een goed Nieuwjaar!

Onafhankelijk Delft
Mirjam Breedijk, Carla van Tricht, Gerrit van Ree, Liedewei Timmermans en Jolanda Gaal