Onafhankelijk Delft: excuses college Delft ivm slavernijverleden

College van Delft biedt excuses aan voor slavernijverleden

Het Delftse college van burgemeester en wethouders heeft excuses aangeboden voor de rol van hun voorgangers in het slavernijverleden. Het bestuur reageert daarmee op de resultaten uit het onderzoek dat de gemeente liet doen naar het slavernijverleden van Delft. “Wij sluiten onze ogen niet voor de betrokkenheid van onze voorgangers bij slavernij. Voor hun handelen bieden wij vandaag onze oprechte excuses aan”, zei burgemeester Marja van Bijsterveldt tijdens een bijeenkomst dinsdag in het stadhuis. Dit in aanwezigheid van het Kwartiermakers Comité Slavernijverleden Delft en geïnteresseerde Delftenaren.

Dankzij het onderzoek is bekend dat Delftenaren nauwe relaties hadden met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Beide hielden zich bezig met de handel en uitbuiting van tot slaaf gemaakten. Veel Delftse burgers werkten voor de VOC en de WIC. Ook waren er veel inwoners die tot slaaf gemaakten kochten, erfden of verkochten. Het bestuur van de stad en de leiding van de VOC en de WIC waren nauw met elkaar verweven. Van Bijsterveldt: “Het onderzoek vult een leegte in de geschiedschrijving van onze stad. Het werpt licht op een periode die ons en onze stad heeft gevormd. En het doet recht aan al die mensen die hebben geleden onder slavernij en onderdrukking – en de pijn die nabestaanden ook nu nog voelen.”

Geschiedenis werkt door
Het onderzoek laat zien dat het slavernijverleden geen gesloten boek is. “De zichtbare ketenen zijn weliswaar al lang afgeworpen, maar onzichtbare ketenen verbinden ons nog altijd met die tijd”, aldus de burgemeester. Dat blijkt ook uit de gesprekken die het college heeft gevoerd met mensen in de stad, waaronder veel Delftenaren met tot slaaf gemaakte voorouders. “Hun persoonlijke verhalen raken ons diep. Ze maken duidelijk dat de geschiedenis doorwerkt tot op de dag van vandaag. Niet alleen in de monumenten in onze stad. Niet alleen in de registers in het stadsarchief. Maar helaas ook in de manier waarop mensen nu nog met elkaar omgaan. Uitsluiting en racisme zijn nooit ver weg. Oók niet in een diverse stad als Delft.”

Verhalen delen en doorgeven
Het college benadrukt dat excuus voor het slavernijverleden niet alleen mag klinken, maar ook moet blijken. “Wij moeten het slavernijverleden van onze stad en de impact ervan erkennen. En de verhalen over dit verleden met elkaar delen, bespreken en doorgeven. Niet alleen omdat dat belangrijk is voor de nazaten. Maar omdat het voor élke Delftenaar waardevol is, om onze volledige geschiedenis te kennen en de impact te doorgronden. Dan pas krijgt het woord samenleving daadwerkelijk gestalte.”

Samen verder
Het college geeft de excuses dan ook een vervolg, samen met het Kwartiermakers Comité Slavernijverleden Delft en andere partners in de stad. Zo komen er onder andere een gedenkplaats in Delft en een jaarlijks herdenkingsmoment. Het college gaat daarnaast door met de gesprekken die de bestuurders de afgelopen maanden hierover met Delftenaren hebben gevoerd. “Iedereen die hier vandaag aanwezig is, heeft zijn of haar eigen reis gemaakt naar hier en nu. Die reis, die is gestart bij onze voorouders, brengt ons allen naar waar we nu staan. We reizen nu samen verder. Op weg naar een gezamenlijke toekomst met meer kennis van ons gedeelde verleden.”

☆☆☆☆☆☆☆

Onafhankelijk Delft was niet bij deze bijeenkomst en excuses aanwezig. Wij hoeven geen verklaring af te leggen waarom wij hier niet bij waren, echter verdient het wel een verduidelijking.
Wij vinden dat er landelijk al door de minister president Rutte en de Koning, Willem Alexander, een excuusverklaring is gegeven.
Waarom zouden nu alle gemeenten en nu dus ook Delft, dit ook moeten doen?
Wij vinden al de extra kosten hieromheen zonde van het geld. Dat konden wij meteen beter besteden aan mensen die nu problemen hebben. Daarbij komt dat Delft ook geld heeft gegeven voor onderzoek en er geld van het rijk is vrijgemaakt. Dit betalen wij met zijn allen. Wij vinden dit ruim voldoende.
Wij wensen iedereen die problemen of verdriet ervaart door dit verleden, sterkte.

Onafhankelijk Delft
Fractievoorzitter
Jolanda Gaal