Onafhankelijk Delft: persbericht gemeente Delft

Citaat:

Koninklijke onderscheiding voor Pieter van Veen

Delftenaar Pieter van Veen van voetbalvereniging Vitesse Delft is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Marja van Bijsterveldt overhandigde hem de koninklijke onderscheiding op zaterdagavond 16 september bij zijn afscheid als bestuurder van Vitesse Delft. Dat gebeurde tijdens de viering van het 90-jarig bestaan van de Delftse voetbalclub. Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn jarenlange verdiensten op voetbalgebied. De heer Van Veen wordt gezien als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.’

Pieter van Veen werd in 1965 lid van Vitesse Delft en heeft zich sinds 1973 als vrijwilliger ingezet voor de voetbalverening. Hij bekleedde diverse bestuursfuncties en was ook leider van jeugdelftallen, wedstrijdsecretaris, zat in de Delftse pupillencommissie, organiseerde de Delftse Penaltybokaal, straatvoetbal op de Markt en het Delftse Schoolvoetbal. Ook zat hij het Jeugdbestuur van de KNVB, afdeling Den Haag en was hij in het bestuur van Vitesse Delft onder meer verantwoordelijk voor voetbaltechnische zaken en externe zaken. Hij is ook voorzitter van de Sectie Voetbal van de Sportraad van Delft geweest.

De realisatie van een nieuw onderkomen voor Vitesse Delft op sportpark Tanthof-Zuid in 1992 was een van de hoogtepunten in zijn vrijwilligerscarrière. De jeugd van de club en de senioren speelden hun wedstrijden tot die tijd jarenlang noodgedwongen op verschillende locaties. De jeugd speelde aan de Oudelaan, de senioren voetbalden aan de Middelweg. Met de bouw van het sportpark speelden jeugd en senioren voortaan weer samen op één sportterrein.

Hij zette zich ook in voor de bouw en de exploitatie van de sporthal op sportpark Tanthof-Zuid. Hij was jarenlang scheidsrechter bij de KNVB tot op het hoogste amateurniveau in Nederland. Hij begeleidde zowel scheidsrechters in opleiding als gekwalificeerde scheidsrechters. Hij was ook assistent-scheidsrechter van het eerste seniorenteam.

De heer Van Veen was al Lid van Verdienste en Erelid van Vitesse Delft. Hij ontving eerder ook de zilveren en gouden waarderingsspeld van de KNVB. Hij was een groot pleitbezorger van de sport in Delft. Een uitspraak van hem is: “Als de samenleving niet meer sport, dan heeft dat grote gevolgen voor de gezondheid.”